T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / PAYAS - Payas Mesleki Eğitim Merkezi

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI

Okulda Enerji Verimliliği

Okulda Enerji Verimliliği

 

Türkiye'de 550 bin öğretmen, 10 milyon veli ve 20 milyon kadar öğrenci var. Ve bu eğitim sektörü ile bağlantılı insan sayısı neredeyse Türkiye'nin nüfusunun yarısına eşit durumda. Peki hal böyleyken neden enerjimizi doğru kullanmayı, verimli kullanmayı ve tasarruf etmeyi okullara taşımayalım ki?

 

Okullarda aşılanacak her enerji verimli davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;

 

Çevre sorumluluğu artacaktır.

Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir.

Okullarda topluluk ruhu gelişecektir.

Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

 

Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.

 

Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.

 

Okulda kullanılan yazıcılar, fotokopi makineleri, televizyonlar, ses sistemleri ve diğer ofis makineleri de kullanılmadıklarında kapatılmalıdırlar. Bekleme konumunda da bu cihazların enerji tüketimleri belirli oranda devam ettiğinden, özellikle gece boyunca kullanılmayacakları için derslerin bitiminden sonra tüm cihazların fişleri prizlerden çıkartılmalı ya da elektrik sigortası kapalı konuma getirilmelidir.

 

Okullarda kullanılan klima, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi elektrikli eşyalar satın alınırken de enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir.

 

Okullardaki ısıtma kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, verimsiz olanlarının değiştirilmesi, okul binalarının duvar, pencere ve çatı yalıtım seviyelerinin yükseltilmesi de okul yönetimlerinin dikkat etmesi gereken hususlardır.

 

 

 

Enerji Verimliliği İçin Uygulanabilecek Basit Kurallar

 

- Televizyonu gece lambası olarak kullanmayınız

 

- Enerji tasarruflu ampulleri tercih ediniz

 

- Elektrikli ısıtıcılarda ihtiyacınızdan fazla su ısıtmayınız.

 

- Elektrikli cihazları stand-by pozisyonunda tutmayınız

 

- Saçınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra kurutma makinesi kullanmak enerji tasarrufu sağlar.

 

- Elektrikli süpürgelerinizin torba ya da haznelerini sık sık temizlemeniz hem temizliğin kısa sürmesini hem de süpürgenizin emiş gücünü artırır.

 

-Elektrikli aletlerin içerisinde ütünün en fazla elektrik harcadığı unutulmamalı

 

- Fırında yemek pişirirken fırın kapağı her açıldığında fırın iç sıcaklığının 10 °C azaldığı unutulmamalı.

 

- Odalarda ihtiyaç kadar ampul kullnılmalı. Gereksiz lambalar söndürülmeli.

 

-Sifon ve musluk kaçakları, su tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hemen tamir ettirilmeli.

 

- Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik rezervuar ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile 2.5-3 tona düşürülebilir.

 

-Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa yılda 10 ton; günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalarsa yılda 8 ton su israfına neden olduğunu unutmamalı.

 

-Bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması için en fazla 12-15 litre su harcanırken, aynı bulaşıkları elde yıkamak için 126 lt suya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. 

 

-Bulaşık makinesine tabakları yerleştirmeden önce sudan geçirmek yılda ortalama 27 ton civarında su israfına neden olur. Bunun yerine yemek artıklarını sıyırarak temizleyin. 

 

-Binalardaki ısı kayıplarının %40'ı pencerelerden, %30'u dış duvarlardan, %17'si, kapılar ve havalandırmalardan, % 13'ü çatı, döşeme ve tabandan meydana gelmektedir.

 

 

Enerji Verimliliği İle İlgili Kamu Spotu ve Videolar İçin TIKLAYINIZ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.01.2025 - Güncelleme: 14.01.2025 15:03 - Görüntülenme: 14
  Beğen | 0  kişi beğendi